Door op 4 oktober 2016

Alleen sancties kunnen bommen op Aleppo nog stoppen

Er zijn haast geen woorden meer om de tragedie in de Syrië te beschrijven. De verschrikkelijke berichten uit Aleppo stapelen zich op, met het zoveelste bombardement op een ziekenhuis als meest recente dieptepunt. ‘De hel op aarde’ , zo beschrijven de overgebleven inwoners de situatie. Het is tijd dat we het voor hen opnemen en de daders dwingen te stoppen met hun gruwelijke acties.

De gecombineerde luchtmacht van Assad en Poetin is bezig met de zwaarste bommenregen sinds het begin van het conflict, een daad die het kleine beetje optimisme van tijdens de korte wapenstilstand finaal de grond in heeft geboord. Zelfs een hulpkonvooi werd bestookt. Niet voor niets nemen Ban Ki-Moon en andere wereldleiders de term oorlogsmisdaden in de mond.

Dat een nachtmerriescenario zoals zich dat nu afspeelt in Aleppo nog altijd kan plaatsvinden onder de ogen van de internationale gemeenschap maakt woedend en wanhopig. Nu het toch al moeizame overleg tussen de VS en Rusland geklapt is, is een diplomatieke uitweg verder weg dan ooit. Ook een ultieme poging van Frankrijk om alsnog tot een Veiligheidsraadresolutie en een staakt-het-vuren te komen lijkt kansloos.

Een aantal Europese landen en de VS komen morgen in Berlijn bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Het is de hoogste tijd dat daarbij de vraag scherp op tafel komt welke gevolgen we verbinden aan de aanhoudende schending van zo’n beetje alle internationale humanitaire normen. Oorlogsmisdaden kunnen immers nooit onbeantwoord blijven.

Wat de PvdA betreft is het tijd voor echte druk en moet er, als de Russische opstelling niet onmiddellijk verandert, dus ook over nieuwe sancties gesproken worden. Immers, de ervaring in Oost-Oekraïne leert dat alleen dit zware middel effectief is gebleken om Moskou aan de onderhandelingstafel te krijgen en tot concessies te bewegen. Logisch, want de kwakkelende economie is Poetins achilleshiel.

Het is tijd om een vuist te maken, want anders is onze uitgestoken hand zinloos en zijn de inwoners van Aleppo kansloos.