Door op 28 juni 2016

Opkomen voor vrijheid en gelijkheid

Iedereen is gelijk en moet de vrijheid hebben zichzelf te kunnen zijn. Gelijke behandeling van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en interseksuelen (LHBTI’ers) is op veel plaatsen in de wereld spijtig genoeg niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Zo hebben LHBTI’ers het in Turkije zwaar als het gaat om hun strijd voor vrijheid en gelijke rechten. Juist om hen te steunen in hun strijd was ik het afgelopen weekend bij de Gay Pride in Istanbul. Tijdens mijn verblijf heb ik mooie en inspirerende gesprekken kunnen voeren.

Zo sprak ik Sedef, de eerste openlijke homoseksueel die als volksvertegenwoordiger actief is in Istanbul. Geen makkelijk beslissing, bleek uit ons gesprek. Sedef heeft lang getwijfeld of zij wel uit moest komen voor haar seksueel geaardheid. Want welke gevolgen zou dit hebben voor haar leven? Ook dacht ze aan die ene oude buurvrouw waar ze zo leuk contact mee heeft, maar die niet op de hoogte is van haar geaardheid. Zou deze buurvrouw haar anders benaderen? Zouden ze nog wel die leuke gesprekken kunnen voeren? Allemaal vragen en zorgen waar Sedef – zeer begrijpelijk – over nadacht. Maar ze stelde zich ook een andere vraag: wat zou ze juist als volksvertegenwoordiger die ‘uit de kast is gekomen’ kunnen bijdragen aan het leven van veel mishandelde of met mishandeling bedreigde LHBTI’ers? Ook dacht ze aan de mogelijkheid om het bestuur in de stad ter verantwoording roepen wanneer homohaat opspeelt en dit leidt tot gewonden of zelfs doden. Sedef heeft de moedige keuze gemaakt om ondanks alle moeilijkheden uit kast te komen en publiekelijk de strijd aan te gaan. Daarom verdienen Sedef en alle LHBTI’ers onze onvoorwaardelijke steun bij de moeilijke strijd die ze voeren.

Vorig jaar werd de Gay Pride met traangas en waterkanonnen door de oproerpolitie uiteengeslagen. Deelnemers zijn toen de zijstraten in gevlucht. Ook vorige week werd een kleinere mars van ongeveer 150 mensen met regenboogvlaggen ook door de politie uiteen geslagen. Voor deze mars was geen vergunning afgegeven. Met rubberen kogels, traangas en waterkanonnen zijn deze LHBTI-activisten uiteen gedreven. Toch vond er afgelopen weekend nog een mooie boottocht over de Bosphorus plaats waar ik aan deel heb kunnen nemen. Met vele zichtbare regenboogvlaggen zonder dat er een grimmige sfeer ontstond. Het smaakte naar meer. Het was een soort Amsterdamse Pride over de grachten maar dan met helaas maar één boot. Laten we de LHBTI’ers steunen en ons sterk maken voor een jaarlijkse Gay Pride in Turkije  waar naast de parade op Taksimplein vele boten over de Bosphorus varen om te laten zien dat we allemaal vrij en gelijkwaardig zijn.