25 september 2017

Duitsland kiest tegen de gevestigde orde

De uitslag van de Duitse verkiezingen van de Bondestag is bekend. Het CDU/CSU verliest flink met 8,2% van de stemmen maar blijft de grootste partij in Duitsland met 33% van de stemmen. Haar coalitiepartner SPD verliest eveneens met 5,2%. Nieuw in de Bondestag is de Alternative fur Deutschalnd, AfD. Met 12,6% van de stemmen is deze Rechts-Populistische partij de derde partij van Duitsland geworden. Dit maakt het voor Merkel lastig een coalitie te vormen.

Duitsland hanteert een kiesdrempel van 5%. In 2013 bleef de AfD steken op 4,7 %, maar nu mag de partij voor het eerst in de Bundestag deelnemen. Peilingen geven aan dat 60 procent van de AfD-kiezers zijn stem heeft uitgebracht uit onvrede met de andere partijen, niet zozeer uit sympathie voor de AfD. Een miljoen kiezers van de AfD zouden vier jaar geleden nog op CDU/CSU hebben gestemd, een half miljoen op de SPD. De overwinning van de AfD ging gepaard met protestacties in Berlijn. SPD-voorman Schulz noemde de uitslag van de AfD deprimerend. „Das ist eine Zäsur. Kein Demokrat kann darüber einfach hinweggehen”, zie Schulz in zijn reactie op de verkiezingsuitslag.

Vlak na de grote overwinning van de AfD heeft Frauke Petry, de voormalige leider van de partij, besloten geen deel uit te willen maken van de fractie. Ze zal als eenmansfractie doorgaan. Petry’s visie kwam al langer niet overeen met de radicaal-rechtse geluiden binnen de partij.

Het wordt een uitdaging voor Merkel om een coalitie te vormen met deze verkiezingsuitslag. Afgelopen jaren kon er een “grand coalition” gevormd worden met de SPD, maar deze partij heeft aangegeven nu in de oppositie te willen plaatsnemen. Schulz wil zich concentreren op de vernieuwing van de partij. Het alternatief is een Jamaica Coalitie, genaamd naar de partijkleuren van de CDU/CSU, FDP & die Grünen. Deze partijen liggen ideologisch ver uit elkaar, maar dit lijkt de enige optie voor een meerderheidscoalitie.

Afgelopen weekend waren WEurope reporters in Berlijn om verslag te doen van de verkiezingen. Hun verslagen en video’s zijn te vinden op de website en Facebook.

Waar ben je naar op zoek?