Door Agnes Jongerius op 25 november 2016

Gaat het beter in Bangladesh?

Op 24 april 2013 werd de wereld opgeschrikt door de ergste ramp in de kledingindustrie ooit. Een fabriek in Rana Plaza (Bangladesh) stortte in en meer dan duizend mensen kwamen om het leven. Fabrikanten, vakbonden en overheden hebben na de ramp afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren. Veel van die afspraken zijn echter nog niet nagekomen, was de conclusie van Agnes Jongerius, die afgelopen week op een zogenoemde ‘fact finding’-missie was in Bangladesh.

“Er is wel iets verbeterd, maar er zijn nog steeds veel te weinig controles bij de fabrieken. De banden tussen fabriekseigenaren en politici blijken hecht, waardoor regels nauwelijks worden gehandhaafd. Vooral de situatie van vakbonden is zorgwekkend. Ontslag en intimidatie van leden zijn aan de orde van de dag. De Europese Unie moet al haar krachten aanspreken om de regering van Bangladesh de juiste stappen te laten zetten”, aldus Jongerius.

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Agnes is delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement. Als Europarlementariër houdt Agnes zich met name bezig met de onderwerpen Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Arbeidsomstandigheden en Handel. Agnes speelde in haar vorige periode als Europarlementariër een belangrijke rol in het bewerkstelligen van de detacheringsrichtlijn. In deze richtlijn werd vastgelegd dat gelijk loon tegenover gelijk werk

Meer over Agnes Jongerius