Nieuws

Bestrijd geweld tegen vrouwen

door Jet Bussemaker op 15 maart 2016

Verkrachting, een ongewenste tik op het achterwerk in het café of seksueel getinte opmerkingen op het werk zijn niet alleen problemen van vrouwen. Ik vind dat ook mannen daar duidelijk stelling tegen moeten nemen. Niet alleen vrouwen moeten een grens stellen, ook mannen moeten de norm bepalen en duidelijk en hardop geweld en seksueel geweld tegen vrouwen verwerpen. Dat heb ik vandaag namens de Europese Unie benadrukt in mijn speech bij de VN tijdens de 60st Commission on the Status of Women.

Mannen hebben een belangrijke rol om andere mannen aan te spreken als iets niet door de beugel kan. Anders is alleen de vrouw het slachtoffer en de man alleen de dader. Vrouwen krijgen dan het gevoel niet gehoord te worden. De actie van politieke jongerenorganisaties waaronder onze eigen JS is wat dat betreft een prachtig voorbeeld van jonge mannen die hun solidariteit uitspreken maar ik zie dat nog te weinig.

Verkrachtingen en geweld tegen vrouwen zijn problemen die opnieuw onder de aandacht zijn gekomen door de aanrandingen in Keulen. We moeten daarbij durven benoemen dat de combinatie van de Arabische cultuur en de islam vrouwen een andere positie toekent dan vaak in het Westen. We moeten echter niet denken dat de Westerse cultuur het wel allemaal goed voor elkaar heeft. Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem dat in alle culturen en in alle lagen van de bevolking voorkomt, ook in Nederland.

45 Procent van de Nederlandse vrouwen zegt sinds hun 15e jaar ooit een vorm van fysiek of seksueel geweld ervaren te hebben. Tot 1991 was verkrachting binnen het huwelijk toegestaan en het is echt niet lang geleden dat je als vrouw werd ontslagen als je ging trouwen.

De bestrijding van geweld tegen vrouwen moet hoger op de internationale politieke agenda. Emancipatie vraagt om onderhoud. We hebben enorme stappen gemaakt de afgelopen vijftig jaar, maar we mogen niet in slaap sukkelen.

One Response to “Bestrijd geweld tegen vrouwen”

  1. Nicole Broeckx schreef:

    Ik heb getwijfeld om mijn reactie te geven. Ik ben het ermee eens dat emancipatie en bestrijding van geweld belangrijke items zijn. Wat mij tegen de borst stoot is het feit dat een cultuur wordt genoemd. Mijn inziens zijn traditionele patronen ook een keuze in de samenleving. Het is, mijn inziens, de drang en dwang, het gebrek aan keuzemogelijkheden en tolerantie die de basis zijn bij geweld, waaronder seksueel geweld. Ik ben vooral met geweld geconfronteerd nadat ik aangaf dat mensen niet over 1 kam moeten worden geschoren en dat een nationaliteit, een gendergroep of geloofsovertuiging niet per definitie geweld prefereert. Ik ken veel mensen die willen strijden. Ik ervaar dat op social media, bij het winkelen of bij het uitgaan. Ik merk dat het geweld tussen de regels door wordt geuit, wat tevens een mogelijkheid ontneemt om een gelijkwaardig gesprek te krijgen. Daardoor en mede door de toename van aanslagen, vind ik het ernstige vormen aannemen. Ik vind dat er veel aandacht uitgaat naar de geweld-escalaties en veel minder naar de vele goedlopende contacten tussen diverse mensen. Die aandacht voor geweld bepaalt ook strijdigheid en vechtlust.

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.